Ainutlaatuisia käsinvalmistettuja vaappuja.

Valikko
Marraskuu 24. 2014

Koulua Korkeakoskella

Tiistai 18.11

Uusi kouluviikko edessä ja viikko alkaa perehdytyksellä koskenkunnostuksen saloihin. Siinä samalla kertasimme vielä soraikon tekemiseen liittyviä asioita. Päivä vierähti nopeasti mielekkään asian tiimoilla. On hienoa oppia tekemään taimenille kutusoraikkoja, jotka edesauttavat vähiin käyvän Päijänteen taimenen selviytymistä.

Keskiviikko 19.11

Seuraava koulupäivä oli varattu kalanjalostukseen tutustumiseen ja ohjelmassa oli ahvenkukon valmistusta ja kalapasteijoiden tekoa. Tosin itselläni aamu alkoi hyvin viluisena ja ihmettelin huonoa oloani. Enhän minä voi olla kipeä? Vaan pakko se oli luovuttaa ja jäädä petiin kun viikonloppuna alkanut flunssa oli nostanut kuumeen ja veto oli miehestä täysin poissa. Kun muu ryhmä valmisti koululla todella maukkaita pasteijoita ja maukkaan ahvenkukon, minä join kotona kuumaa ja otin särkylääkettä!

Torstai 20.11

Takaisin kouluun ja paketti nenäliinoja mukaan. Pyydysrakentamisen jakson viimeisenä päivänä otettiin verkon pauloittamisessa loppurypistys. Nostin aamulla verkkoni telineeseen ylös ja päätin, että kotiin en lähde ennen kun olen saanut sen valmiiksi, menee sitten vaikka yöhön asti. Niinpä tuumasta toimeen. Opettaja kävi katsomassa työtäni moneen kertaan ja sanoi sen valmistuvan tänään. Pieni mulkaisu takaisin ja hiljaa itsekseni tokaisin, että just joo! Työ edistyi Iltapäivän mittaan vauhdikkaasti ja niin siinä sitten kävi, ettei päivää tarvinnut venyttää yhtään. Kotiin viemisenä oli ensimmäinen omatekemäni kalaverkko, joka on vielä näyttötyönä hyväksytty. Upean päivän kruunasi koululta ostamani kylmäsavukirjolohi. Nam!

Perjantai 21.11

Edessä oli viikon huipennus ja paras päivä kun lähdimme koskikalastusretkelle Korkeakoskelle Kymijoelle. Minulle Korkeakoski eli ’Korkkari’ on tuttu paikka vuosien varrelta, mutta muulle ryhmälle se oli täysin uusi kalastuspaikka. Saavuttuamme Korkeakoskelle haimme kalastusluvat Korkeakosken Kalakievarista ja otimme aamukahvit. Näköalaterassilta avautuu hyvä näkymä joelle, joten tutustuminen jokeen alkoi jo sieltä. Aamukahvin lomassa kävimme läpi paikan kalastussääntöjä ja sitten lähdimme alas laiturille tositoimiin. Kalakievarilta laskeudutaan jyrkkiä portaita alas laiturille. Mennessä kalamiehen askel on kevyt, mutta pitkän kalastuspäivän jälkeen pitkät ja jyrkät portaat tuntuvat uuvuttavilta. Laiturilla tapasimme siian kalastajia nostamassa hyvän kokoista saalista. Upeimmat kalat painoivat n. 1-2 kg. Jätimme kalastajat rauhaan ylälaiturille ja voimalaitosaltaalle, joka on rauhoitettu vain siiankalastajia varten tähän aikaan vuodesta. Me siirrymme alemmas laituria, koska olimme tulleet kalastamaan taimenta.

Korkeakoskella yleisin kalastusmuoto on spinfluga eli puntin heitto, joka oli ryhmämme muille kalastajille täysin uusi kalastusmuoto. Näytin miten kolmihaaraleikariin tehdään painotapsi ja perukesiima, johon varsinainen putkiperho sitten liitetään. Vielä pieni oheistus hyrräkelan käytöstä ja sitten tositoimiin!

Muutaman tunnin heittelyn jälkeen saimme nähdä Nikon vavan notkahduksen, eikä väsytyksessä mennyt kuin muutama hetki. Pian haavissa komeili 62 cm pitkä ja 2.7 kg painava lohi. Pienen elvytyksen jälkeen lohi päästettiin takaisin jokeen kasvamaan. Hetken päästä tuli uusi tärppi ja nyt oli Danin vuoro väsytellä lohta, joka kuitenkin rimpuili itsensä vapaaksi aivan laiturin reunassa. Kalastus Korkeakoskella alkoi hienosti ensikertalaisilta, sillä muistelen itse tehneeni useamman reissun ’Korkkarille’ kalaan ennen kuin sain ensimmäisen loheni.

Korkeakosken kalastuslaituri palveluineen on yksi Etelä-Suomen parhaista kalastuspaikoista. Taitaa taas käydä niin, että ’Korkkarin’ kalastajakunta kasvaa parilla innokkaalla kalamiehellä, kun meidän porukasta muutamat pojat ilmoittivat tulevansa jo ensiviikolla uudelleen kalaan Korkeakoskelle. Iltapäivän hämärä alkoi laskea ja lopulta kylmyys sai meistä voiton. Pakkasimme tavaramme, kiipesimme pitkät ja jyrkät portaat autojen luo ja lähdimme kotia kohti. Olipa upea päivä ja hienoa, että sain esitellä paikan opiskelukavereille!