Ainutlaatuisia käsinvalmistettuja vaappuja.

Valikko

Tietoa

KJJ-Vaappu

KJJ-Vaappu on Kimmon, Jusan ja Juhon perustama vaappupaja Hollolassa. Pajalla valmistetaan käsin ainutlaatuisia ja -kertaisia vaappuja lähinnä lohen ja taimenen kalastukseen. Jokainen vaappu on yksilöllinen eikä toista samalaista löydy kooltaan, väritykseltään tai uintiominaisuuksiltaan. Vaapun suunnittelussa ja valmistuksessa on panostettu erityisesti vaappujen uintiominaisuuksiin. KJJ-Vaapun vaaput ovat voimakaspotkuisia ja niistä löytyy jonkin verran hakua.

Vaappujen valmistus on haastavaa puuhaa ja siihen sisältyy monia eri työvaiheita ja toimenpiteitä. Työ on jatkuvaa uuden opettelua ja etsimistä, mutta hyvin antoisaa puuhaa, jota voi hyvin harrastaa myös lasten kanssa. Kaikkein palkitsevinta on itsetehdyllä vaapulla saatu kala.

Kuinka kaikki alkoi

Syksyllä 2008 Juhon äiti pohti ääneen töissä lounastauolla, mitä antaa pojalle joululahjaksi. Onneksi samassa lounaspöydässä istui Hollolan Uistimen vaappumestari Ari Heinonen. Hän ehdotti joululahjaksi vaapuntekokurssia ja siitä kaikki sitten lähti liikkeelle. Joulukuusen alle laitettiin laatikko, joka sisälsi kaikenlaisia vaapuntekotarvikkeita: balsaa, maaleja, liimaa, lakkaa, runkolankaa, uistinrenkaita, koukkuja.... Kurssille lähti mukaan Kimmo, joka oli jo ennen tätä perehtynyt putkiperhojen maailmaan. Kalastus oli siis jo entuudestaan hyvin tuttua, mutta oli hienoa päästä opiskelemaan jotain aivan uutta.

Vaappula

Hollolan Uistimen pajalla lähdettiin vaapun valmistuksen perusteista liikkeelle. Balsapuisia vaappuja vuoltiin useita ennen kuin oikea muoto löytyi. Runkojen hiominen oli aikaavievää puuhaa, mutta kaiken vaivan jälkeen oli hienoa päästä maalaamaan omat ensimmäiset vaaput. Lopputulos oli niin innostava, että sekä Juho että Kimmo jäivät sille tielleen ja Hollolaan perustettiin oma pieni vaappupaja. Tontin perälle valmistui varastorakennus kesällä 2010 ja sen yksi osa on kokonaan pyhitetty vaapuille.

Nyt vaappuja on tehty useita kymmeniä koulunkäynnin ja työssäkäynnin lomassa. Homma jatkuu ja kuvia KJJ-Vaapun tuotteista löytyy näiltä sivuilta. Jos olet kiinnostunut vaapuista, ota yhteyttä Kimmoon.

Kiitokset

Lopuksi haluamme lausua suuret kiitokset vaapun valmistuksen oppi-isällemme Vaappumestari Ari Heinoselle. Kalastus on hieno harrastus, jonka piiristä saa uusia ystäviä. Kannattaa käydä tutustumassa myös Hollolan Uistimen kotisivulla. Sieltä löytyy paljon tietoa vaapunvalmistuksesta ja kuvia hauskojen kalastustarioiden lisäksi.